Boktips: Självskadebeteende och ätstörningar

LucTy

Luc Tuymans: ”Der diagnostische Blick”

Studier har visat att uppemot 70% av personer med ätstörningar också ägnar sig åt icke-suicidalt självskadebeteende (non-suicidal self-injury, NSSI) och, vice versa, att mellan 25-50% av alla som ägnar sig åt NSSI också uppvisar ätstörningssymptom. Detta är bakgrunden till den första översiktsboken om samband mellan ätstörningar och NSSI, “Non-Suicidal Self-Injury in Eating Disorders: Advencements in Etiology and Treatment” av Laurence Claes och Jennifer J Muehlenkamp (red.) som gavs ut förra året.

NSSI – dvs självskadebeteende utan bakomliggande suicidavsikt – var länge tänkt att bli en ny diagnos i DSM-5 men hamnade slutligen i ett särskilt kapitel om tillstånd som kräver ytterligare studier innan de kan inkluderas fullt ut. Inte minst av den anledningen är boken ett välkommet tillskott i forskningslitteraturen. I antologiform tas här först upp en rad olika etiologiska modeller och huvuddelen av boken ägnas sedan åt olika former av behandling (familjeterapi, KBT, DBT, MBT, IPT, farmakologisk behandling osv) som kan antas fungera vid samtidiga ätstörningsbesvär och NSSI. Den faktiska kunskapen om vad som är verksamt och inte vid samsjuklighet är dock fortfarande högst begränsad.Emotion Regulation Group Therapy, ERGT – en lovande behandlingsform vid NSSI som svenska Nationella självskadeprojektet satsat stort på att utbilda i – tas tyvärr inte alls upp här, antagligen helt enkelt pga att metoden aldrig prövats och utvärderats för patienter med ätstörningar. Med tanke på att flera av de hypotetiska förklaringsmodeller som presenteras i boken berör just emotionell dysreglering så borde ERGT kunna vara en intressant behandlingsmetod även inom ätstörningsvården framöver.

Här finns boken att köpa!

En bra introduktion till NSSI är psykologen Jonas Bjäreheds avhandling på ämnet som du kan läsa här. Amerikanska Cornell University har också lättillgänglig information via sitt forskningsprogram om NSSI som du hittar här.

Mattias Strand, överläkare på Mottagning för vuxna och SCÄ FoU

Märkt , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: