Föreläsning för blivande hälsopedagoger och idrottslärare

Träning

Var går gränsen mellan lagom och för mycket träning?

En del av arbetet med forskning och utveckling är att förmedla kunskap och igår var jag på GIH och föreläste för blivande hälsopedagoger och idrottslärare. Föreläsningen handlar om att märka tidiga tecken på ätstörningar och om hur en ätstörning påverkar den drabbade både fysiskt och psykiskt. Det var en engagerad grupp studenter som ställde många frågor och delade med sig av egna erfarenheter vilket bidrog till att föreläsningen blev väldigt levande. Frågorna handlade bl. a om var skillnaden går mellan ett stört ätbeteende och en ätstörning, var gränsen går mellan lagom träning och för mycket träning och som alltid diskuterades vilket ansvar hälsopedagoger och idrottslärare har om de upptäcker att någon har en ätstörning.

”Nog för att jag berättar om DSM 5, om diagnoskriterier och om psykiatrisk bedömning, men mitt fokus är att väcka deras uppmärksamhet för att det nyttiga kan bli för mycket.”

Att föreläsa för den här studentgruppen känns alltid lika kul! Det är fjärde gången jag gör det och det uppskattas alltid lika mycket. Det finns inga enkla svar på frågorna om vad skillnaden mellan ett stört ätbeteende och ätstörning är eller var gränsen går mellan att träna lagom eller för mycket. Nog för att jag berättar om DSM 5, om diagnoskriterier och om psykiatrisk bedömning, men mitt fokus är att väcka deras uppmärksamhet för att det nyttiga kan bli för mycket. Det kan gå över styr och de måste veta vart de kan vända sig för att ta hjälp att hjälpa. Det känns skönt att kunna tipsa om oss på Stockholms centrum för ätstörningar, Kunskapscentrum för ätstörningar och Frisk & Fri!

Maja Molin, forskningssjuksköterska och projektledare för Eira-mottagningen på SCÄ FoU

Taggad , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: