SIP-utbildning – Samordnad individuell plan för vuxna och äldre i Stockholms län

Jenny L

Jenny Lööw

Den 15 och 30 januari gick SIP-utbildningens 7 kurs av stapeln i Citykonferensens lokaler. Utbildningen hålls för representanter som arbetar inom Stockholms läns kommuner och landsting – och som samverkar kring människor med psykisk ohälsa och/eller missbruks-/ beroendeproblematik där man får möjlighet att träffa och samverka i grupp för att byta erfarenheter samt få en ökad förståelse för respektive verksamhets uppdrag.

SIP finns sedan den 1 januari 2010 med i 2 kap. 7 § Socialtjänstlagen och i 3 f § Hälso- och sjukvårdslagen vilket är en bestämmelse enligt följande:
”När den enskilde har behov av insatser både från socialtjänsten och från hälso- och sjukvården ska kommunen tillsammans med landstinget upprätta en individuell plan. Planen ska upprättas om kommunen eller landstinget bedömer att den behövs för att den enskilde ska få sina behov tillgodosedda, och om den enskilde samtycker till att den upprättas”.

Målet med en SIP är att individen skall få den hjälp han/hon är i behov av samt har rätt till och att individens inflytande och delaktighet säkerställs. En SIP kan även användas av andra aktörer/myndigheter i form av Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, frivården, Kriminalvården eller närstående.

”Förhoppningen är att SIP kan leda till att ett av de största problemen till samarbete som bottnar i den ekonomiska aspekten, bleknar när man ser hur det kan hjälpa många individer att få rätt hjälp i rätt tid.”

Jag hade äran att få delta under dessa dagar som innehöll inspirerande föreläsningar från jurister, forskare och professionella i socialt arbete betonade vikten av en SIP. Vi fick även ta del av en individs historia där det återigen belystes hur viktigt det är att samarbeta runt och tillsammans med individerna för att säkerställa en bra vård och omsorg.
Det var inte bara ros under dagarna då vi också fick problematisera SIP och vilka faktorer det är som sätter stopp för en bra planering och ett gott samarbete. Vi kunde dock konstatera att detta dokument synliggör att alla aktörer skall bidra med insatser och anser att detta är ett steg i rätt riktning. Förhoppningen är att SIP kan leda till att ett av de största problemen till samarbete som bottnar i den ekonomiska aspekten, bleknar när man ser hur det kan hjälpa många individer att få rätt hjälp i rätt tid. Detta har redan skett i Tyresö där det finns ett upparbetat samarbete och där man delar på det ekonomiska ansvaret. Resultatet har blivit att fler individer som mår mycket bättre tack vare rätt insatser i rätt till och att de själva varit delaktiga i utformandet av vården och omsorgen.

Med denna inspiration och solskenshistorier i ryggen och tillsammans med mina nya kontakter som jag knöt under dessa dagar skall vi se till att förbättra varje individs rättigheter till vård och omsorg.

Jenny Lööw, kurator på Eira-mottagningen

Läs mer om Eira-Mottagningen

Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: