Boktips: Män och ätstörningar

Killar

Män och ätstörningar

Den mesta forskningen om ätstörningar har hittills berört kvinnor, medan betydligt mindre är känt om män med ätstörningsproblematik. Förra året kom boken Current Findings on Males with Eating Disorders av Leigh Cohn och Raymond Lemberg (red.), som utgör en sammanställning av den tillgängliga forskningen om ätstörningar hos män. Boken tar upp allt från epidemiologi till behandling. Det brukar ofta sägas att ungefär 10 procent av alla patienter med ätstörningsproblematik är män; här pekar författarna på betydligt högre siffror (uppemot 25 procent eller ännu högre), samtidigt som mörkertalet sannolikt är större för män än för kvinnor.

”Som grupp känner män mer sällan igen sig i frågor om huruvida man strävar efter att vara smal – de manliga kroppsidealen leder istället oftare till en vilja att vara muskulös eller ”deffad”, vilket leder till en delvis annan sjukdomsbild än den klassiska vid anorexia nervosa”

Män söker överlag vård i mindre utsträckning än kvinnor och eftersom ätstörningar fortfarande i mångt och mycket ses som ”kvinnliga” sjukdomar torde tröskeln för män att söka vård vara än högre inom ätstörningsvården. Skillnader i reliabilitet mellan män och kvinnor för vanliga diagnostiska skattningsskalor tas också upp. Som grupp känner män mer sällan igen sig i frågor om huruvida man strävar efter att vara smal – de manliga kroppsidealen leder istället oftare till en vilja att vara muskulös eller ”deffad”, vilket leder till en delvis annan sjukdomsbild än den klassiska vid anorexia nervosa (detta kan naturligtvis också gälla kvinnor). Eftersom boken är en antologi blir det en del upprepningar – t ex diskuteras den felaktiga föreställningen att det framför allt skulle vara homosexuella män som drabbas av ätstörningar på uppemot tio olika ställen i boken – men som helhet är den ett välbehövligt tillskott i forskningslitteraturen.

Den största nackdelen med boken är att den är fruktansvärt dyr… Flera av kapitlen i boken härrör från ett temanummer om män och ätstörningar i tidskriften Eating Disorders: The Journal of Treatment & Prevention, så för dem som via universitetsbibliotek har tillgång till medicinska tidskrifter online är det ett mer lättillgängligt alternativ. Ni hittar tidskriften här!

Här hittar ni boken på Adlibris!

Mattias Strand liten

Mattias Strand, överläkare på Mottagning för vuxna och  SCÄ FoU

Märkt , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: